Zo bespaart je 18-jarige kind op zijn uitgaven

Zodra je kind 18 wordt, verandert er veel. 18-jarigen mogen bijvoorbeeld stemmen en zelfstandig autorijden. Maar niet alleen in hun leven verandert er veel. Ook op financieel gebied komt er meer bij kijken. Konden ze voorheen gratis of tegen een gereduceerd tarief naar het museum of de bioscoop, nu zullen ze het volledige bedrag moeten betalen. Voor de bankrekening en de zorgverzekering geldt hetzelfde. Als ouder kun je ervoor kiezen om je kind financieel bij te staan in de kosten. Maar veel effectiever is om ze te leren hoe ze op deze kosten kunnen besparen.

Controleer alle abonnementen

Welke abonnementen heeft je kind afgesloten? Krijgt hij elke week een tijdschrift binnen, heeft hij een abonnement op de sportschool of heeft hij een telefoonabonnement? Het is raadzaam om deze abonnementen eens onder de loep te nemen en te beslissen op welke abonnementen kan worden bespaard. Worden die tijdschriften nog wel gelezen? Is een nieuw telefoonabonnement met toestel echt nodig of is alleen een sim only abonnement voldoende? Door alleen die abonnementen te kiezen waar je kind nog iets mee doet, kan dat al veel schelen in de portemonnee.

Studentenkorting

Even een dag naar het pretpark kost veel geld. Maar veel instellingen bieden studentenkorting aan. Op vertoon van een studentenpas van de hogeschool of universiteit wordt een bezoekje aan de bioscoop of de dierentuin een stuk goedkoper voor je kind.

Besparen op verzekeringen

Gaat je kind op kamers? Dan is een inboedelverzekering nodig. Soms is een inboedelverzekering al in de huurprijs inbegrepen. Vergeet niet hiernaar te vragen, omdat sommige verhuurders een collectieve inboedelverzekering hebben afgesloten, wat veel geld kan schelen. Verder is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een eigen zorgverzekering  af te sluiten. Door te bekijken welke zorg je kind echt nodig heeft en, in het geval van een blakende gezondheid, het eigen risico te verhogen, komt de maandelijkse premie een stuk goedkoper uit.